به گزارش روز پنجشنبه اگزیم نیوز، کاظم جلالی در آیینی که با حضور برخی سفرا، نمایندگان دیپلماتیک و رایزنان تجاری کشورها مستقر در مسکو و رؤسا و مدیران برخی اتحادیه ها و شرکتهای روسیه در سالن تشریفات سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو برگزار شد، حضور فعالانه شرکتها و سازمانهای اتحادیه اوراسیا و سازمان همکاری شانگهای در این نمایشگاه را فرصت مناسبی برای تقویت همکاریها دانست.
در این نشست که با حضور سفیر عمان در روسیه و مدیرعامل نمایشگاه بین المللی اکسپوسنتر مسکو برگزار شد، سفیر ایران در مسکو با اشاره به اینکه عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای ۱۳ تیرماه ۱۴۰۲ در جلسه سران این سازمان به طور رسمی اعلام میشود، به گامهای ایران برای تجارت آزاد با کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا و نیز درخواست عضویت در گروه بریکس اشاره و از این اقدامات به عنوان گامهای عملی برای توسعه مناسبات تهران با دیگر کشورهای جهان یاد کرد.
وی با اشاره به همکاریهای چهار سال گذشته ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در زمینه لغو تعرفه صادراتی ترجیحی گفت: موافقتنامه تجارت آزاد ایران و این اتحادیه در حال طی مراحل نهایی و تصویب در این اتحادیه و نیز مجالس کشورهای عضو است.
جلالی همچنین با اشاره به گامهای عملی ایران و روسیه برای تکمیل زیرساختهای کریدور شمال – جنوب گفت: همه کشورهای منطقه خلیج فارس، شرق و غرب آسیا میتوانند از ظرفیتهای ترانزیتی جمهوری اسلامی ایران در راستای مبادلات تجاری خود بهره گیرند.
وی خاطرنشان کرد: پیام ما صلح و همکاری و تعامل با کشورهای مختلف در راستای شکل دادن فعالیت های بزرگ اقتصادی است که ملتهای منطقه از آن نفع خواهند برد.
سفیر ایران در مسکو با اشاره به روند رو به رشد مبادلات تجاری ایران و روسیه گفت:در سال ۲۰۲۲، حجم مبادلات تجاری دوکشور به حدود پنج میلیارد دلار افزایش یافت که در تاریخ مناسبات دو کشور بیسابقه است و اراده رهبران دو کشور، ارتقای مبادلات تجاری به سطوح بالاتر است.
جلالی با اشاره به برگزاری نخستین دوره نمایشگاه تخصصی اوراسیا با شرکت نمایندگانی از پنج کشور در تیرماه ۱۴۰۰، از کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا و سازمان همکاری شانگهای برای حضور فعالانه در دومین دوره این نمایشگاه دعوت کرد.
جزئیات برگزاری دومین نمایشگاه تخصصی اوراسیا در تهران
مجری دومین نمایشگاه تخصصی و بین المللی اوراسیا نیز در این نشست اعلام کرد: این نمایشگاه با مجوز رسمی از سازمان توسعه تجارت جمهوری اسلامی ایران به مدت چهار روز از ۱۳ تا ۱۶ آذرماه ۱۴۰۲ با هدف توسعه مناسبات تجاری ایران و اتحادیه اوراسیا در تهران برگزار خواهد شد.
علیرضا جعفری با بیان اینکه این نمایشگاه بین المللی در تقویم رسمی نمایشگاهی ایران قرار دارد، گفت: دومین دوره این نمایشگاه با توجه به رویکرد دولت سیزدهم در زمینه نگاه به کشورهای منطقه و توسعه مناسبات با همسایگان با کیفیت بالاتری نسبت به دوره نخست در نمایشگاه بین المللی تهران برگزار خواهد شد.
وی اظهار داشت: این نمایشگاه در حوزه های نفت، گاز، پتروشیمی، صنایع شیمیایی، صنعت خودرو و قطعه سازی، محصولات کشاورزی و مواد غذایی، گردشگری، دارو تجهیزات پزشکی، بانک، بیمه و صندوق های حمایت، دانش بنیان و فناوریهای نوین، حمل و نقل ریلی، دریایی، جادهای و هوایی،تکنولوژی و صنعت برپا میشود.
مجری دومین نمایشگاه تخصصی اوراسیا ادامه داد: در نشستهای جنبی این نمایشگاه نیز به صورت تخصصی مسائلی همچون توسعه روابط اقتصادی با اوراسیا، سازمان همکاری شانگهای و کشورهای منطقه خلیج فارس؛ گمرک، حمل و نقل و کریدور سبز و نقش بانک و صندوقهای ضمانت صادرات در توسعه مبادلات تجاری بررسی میشود.
جعفری گفت: بررسی نقش دانشگاههای کشورها در تجاری سازی علم و مناسبات اقتصادی و نقش گردشگری در روابط فرهنگی میان ملتها از دیگر موضوعات این نمایشگاه بین المللی است.
اتحادیهٔ اقتصادی اوراسیا (EAEU) یک اتحادیهٔ اقتصادی میاندولتی شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. اعضای ناظر این اتحادیه ازبکستان، مولداوی و کوبا هستند.
پیشنویس توافقنامه بین ایران و اوراسیا بر سر اخذ تعرفههای صادراتی ترجیحی در ۵ ژوئیه ۲۰۱۷ در ایروان امضا شد. در سال ۲۰۱۸ توافقنامه موقت (برای مدت سه سال) در خصوص مشارکت این کشور با اوراسیا منعقد شد و از نیمه دوم سال ۲۰۲۱ مذاکرات برای انعقاد یک توافق نامه تمام عیار بین ایران و اتحادیه اقتصائی اوراسیا در حال انجام است.
آلکسی اورچوک معاون نخست وزیر روسیه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ در حاشیه چهاردهمین مجمع اقتصادی بین المللی «روسیه - جهان اسلام: کازان فوروم» به منابع خبری روسیه گفت: اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) ممکن است زودتر از سایر کشورها به توافق بر سر منطقه آزاد تجاری با ایران دست یابد.
وی در پاسخ به این سوال که اتحادیه اوراسیا با کدام کشورها به توافق بر سر منطقه آزاد تجاری نزدیکتر است، گفت: ما با ایران نزدیکتریم.
آندری اسلپنف وزیر بازرگانی کمیسیون اقتصادی اوراسیا نیز پیش تر اعلام کرده بود که احتمال ایجاد منطقه آزاد تجاری بین اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU)و ایران تا پایان سال جاری میلادی بسیار زیاد است.
سازمان همکاری شانگهای نیز یک سازمان بین المللی است که ۱۵ ژوئن ۲۰۰۱ میلادی در قالب یک ائتلاف سیاسی، اقتصادی و نظامی در شهر شانگهای چین توسط ۶ کشور چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان پایه گذاری شد. پس از آن، هند و پاکستان نیز در ۹ ژوئن ۲۰۱۷ میلادی در نشست آستانه به عنوان اعضای کامل به این سازمان پیوستند و در اجلاس آتی نیز ایران به عنوان یکی از اعضای اصلی آن معرفی خواهد شد.
نظر شما